Nouseva

Haagan Eräveikkojen historiaHaagan Eräveikot on Helsingin Haagassa toimiva partiolippukunta. Hieman yli sadan hengen lippukunnassamme toiminnan kannalta kaikkein tärkeimmässä asemassa ovat tietenkin laumat ja vartiot. Suurin osa toiminnasta on keskittynyt Huopalahden juna-aseman vieressä sijaitsevalle kolollemme ja retkitoiminta omalle kämpällemme.

Haagan Eräveikot on virallisesti perustettu vuonna 1942 ja hyväksytty vuonna 1954 Suomen Partiopoikaliikkeen jäseneksi. Partiotoimintaa Haagassa (Huopalahdessa) on ollut kuitenkin jo 1900-luvun alusta lähtien. Herra Stenius, eräs suomalaisen partioliikkeen perustajista, oli kotoisin Haagan kauppalasta ja järjesti ensimmäisen koeleirin Suomessa kesällä vuonna 1910. Tämän lisäksi ensimmäisissä suomalaista partiotoimintaa käsittelevissä teksteissä mainitaa Huopalahdessa toimiva scout-vartio.

Ensimmäisiä Haagassa toimineita järjestäytyneitä lippukuntia edustavat vuonna 1918 perustettu Haga Scoutkår-Haagan Partiojärjestö ja 1930-luvulta vuoteen 1946 toiminut Haagan Partioseura, joka lienee muodostanut pohjan 1942 perustetulle lippukunnallemme.

Lippukuntamme huivi on historiallinen, sillä aikoinaan 1950- ja 1960-luvuilla Suomessa kaikilla partiolaisilla oli käytössään ruskea huivi ja partiovaatteet. Erikoista huivimme värissä on se, että vielä 1950-luvun alussa lippukunnalla oli käytössä sininen huivi, johon ommeltiin suunnikkaan muotoinen (vanha) eräveikkomerkki - aivan samaan tapaan kuin suurimmalla osalla lippukunnista tätä nykyä on. Huivin ilme muuttui kuitenkin suosiota saavuttaneeseen ruskeaan 1950 ja 1960-lukujen vaihteessa. Samaan aikaan vanha jousipyssylogo muutettiin Jukka Hindsberginmuotoilemaan nykyiseen suunnikkaaseen jossa on iso H liljojen keskellä. Uudistunut ilme ei ole lippukunnalla tämän jälkeen vaihtunut, vaan Haagan Eräveikoilla ruskea väri on säilynyt huivissa aina tähän päivään saakka.

Olemme aina kulkeneet omaa linjaamme ja pyrkineet määrätietoisiin valintoihin emmekä liikkuneet jokaisen muotitrendin parissa. Kun 1980-luvulla Suomen Partiolaiset siirtyivät ruskeisiin ja sinisiin partiopaitoihin oli lippukuntamme muiden erälippukuntien tapaan valinnan edessä, vanhojen partioasujen uudistuessa piti tehdä valinta uusien paitojen välillä. Partiopukuasia ei edennyt SP:n byrokratiassa kovin nopeasti, ja lippukunnat olivat epätietoisuudessa virallisen asun kohtalosta. Tässä välissä lippukuntamme edustajat, ilmeisen kyllästyneinä SP:n päätöksenteon verkkauteen, nähtiin kerran jopa yhtenäisesti pukeutuneena harmaana verryttelyasukolonnana paraatissa. Partiopaidan väriksi päätettiin sittemmin tummansininen, oletettavasti tyylikkäämpänä vaihtoehtona.


Lähde: Haagan Eräveikot


Markku Poutanen

Jaa Facebookissa