Nouseva

Ohjaajantien kaupat 1950 ja 1960-luvuilla

Ohjaajantie 8. kulmassa oli HOK kauppa 50, -60 luvulla

Elintarvikekauppoja Ohjaajantiellä oli kolme. Ohjaajantie 8:n kivijalassa oli HOK:in

  lähinnä maito-ja leipomotuotteisiin keskittynyt elintarvikemyymälä. Kauppa oli kooltaan pieni samoin sen myyntivalikoima. Ainakaan nuorten suosiossa se ei ollut, koska siellä oli niin vaatimaton karkkivalikoima. Kaupassa asiakkaita palveli  kaksi ystävällistä myyjää. Kerran paikalla esiintyi Kukonpojat yhtye, jossa soitti ja lauloi mm. Jukka Kuoppamäki. Tästä aiheesta löytyy lisää tietoa Nousevan loistavilta nettisivuilta.

Ohjaajantie 20:ssä oli aluksi kaksi samassa tilassa olevaa erillistä mihinkään kauppaketjuun kuulumatonta kauppaa.  Väliseinän toisella puolella oli maitokauppa ja toisella puolella monipuolinen elintarvikekauppa. Myöhemmin väliseinä poistettiin ja kaupat yhdistettiin. Se taisi olla Heinosen kauppiasperheen aikana. Minulla ja veljelläni oli monta syytä käydä tässä kaupassa: ensinnäkin kauppias antoi meille mahdollisuuden ostaa velaksi. Kaikki ostoksemme kirjattiin sinikantiseen ruutuvihkoon ja me kuittasimme allekirjoituksellamme ostomme. Meidän usein kahta eri työtä päivässä tekevälle äidillemme tämä sopi hyvin, koska vihkoon kertyneiden ostojemme maksun aika oli aina päivä äidin palkanmaksupäivän jälkeen.

Toiseksi Heinolla oli hyvä karkkivalikoima alkaen Buffalo Bill-keräilykorttipurukumeista yhden pennin maksaviin Nallekarkkeihin. Heinolta sai myös tuoretta ranskista ja patonkia ,joka yhdessä Cockiksen kanssa oli mitä maittavinta ruokaa kahdelle koulun jälkeen kotona päivänsä  viettävälle pojalle. Heinoilla oli myös muistaakseni paitakauppa Helsingin keskustassa (nykyisen Foorumin katutasossa).

Aivan Ohjaajantien päässä, nykyistä kirkkoa vastapäätä oli Elannon iso ja hyvin varustettu kauppa. Meidän kannaltamme se oli kuitenkin jo liian kaukana.

Ohjaajantie 1-3:n päädyssä oli myös jonkin aikaa monipuolinen ”rihkamakauppa”, jonka kalastustarvikepuoli kiinnosti meitä nuoria tavattomasti. Virvelinkelat, vavat, uistimet ja haavit kävimme tarkkaan katsastamassa. Myyjät siellä eivät aina olleet hyvillään innokkuudestamme. Kävi siellä joku myymälävarkaissakin. Muutama päivä myöhemmin poliisit nappasivat tekijän kiinni. 

Näin siis 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun puolivälissä.


Krisu

Jaa Facebookissa