Nouseva

FC POHU - HISTORIA


FC POHU logo

Pohjois-Haagan kaupunginosan rakentaminen alkoi 1950-luvun alussa. Tuolloin alueella oli noin tuhat asukasta. Vuoteen 1957 tultaessa väkiluku oli jo lähes kymmenentuhatta, joista huomattava osa oli lapsia. Tämä loi paineita oman urheiluseuran perustamiselle.Niinpä joukko toimelijaita haagalaisia kokoontui 15.11.1957 ja perusti Pohjois-Haagan Urheilijat-nimisen seuran. Toiminnan todenteolla käynnistyttyä seura tarjosi moninaisen urheilun lisäksi harrastusmahdollisuuden myös kerhotoiminnasta kiinnostuneille nuorille.

-Perustamiskokous
-Kokous pöytäkirja
-Säännöt

Seuran perustavassa kokouksessa, joka pidettiin Näyttelijäntie 2 P II kerhohuoneessa 15.11.1957 alk. klo 21.10, olivat saapuvilla seuraavat henkilöt: Rudolf Stendahl, Viljo Vähäkoski, Viljo Korhonen, Arvo Heberg, Armas Pärssinen, Erna Öster, Esko Soininen, Eero Toivonen, Olavi Siitonen, Pekka Poikonen, Aino Petäjäniemi, Lea Gustafsson, Veikko Vehviläinen, Toivo Tiainen, Martti Laamanen, Edvin Silenius, Kalle Pouttu ja Arvi Hakuli.

Puheenjohtajaksi valittiin Esko Soininen, sihteeriksi Aino Petäjäniemi ja pöytäkirjantarkastajiksi Lea Gustafsson ja Armas Pärssinen. Kaikki luottamuksellisesti.
Puh.johtaja Esko Soininen puhui seuratoiminnan merkityksestä paikkakunnan nuorison kasvattajana sekä esitti, että nyt tulisi päättää seuran perustamisesta.

Tästä kaikki alkoi 1957-1967
Jo ensimmäisellä vuosikymmenellä jalkapallo oli suosiossa ja hyvin esillä.

1957
Pidettiin perustava kokous.

1959
Seura hyväksyttiin yhdistysrekisteriin.

1960
POHU sai veikkausasiamiesoikeudet. Jalkapallon piirisarjassa pelasi kaksi miesten joukkuetta ja C-juniorit. Käsipallojoukkue nousi Suomi-sarjaan. Jääpallossa noustiin maakunta-sarjaan.

1963
Jalkapallossa oli kaksi miesten joukkuetta sekä B, C ja D juniorit piirisarjassa.
Lisäksi järjestettiin Pohjois-ja Etelä-Haagan alueita koskeva nappulaliiga. Uutena kilpailulajina tuli mukaan lentopallo.

1964
Jalkapallossa sekä D1 että D2 joukkueet voittivat piirinmestaruuden.

1966
Jalkapallossa pelattiin ensimmäistä kertaa talvisarjaa. Piirisarjoissa pelasi kaksi miesten ja neljä poikien joukkuetta. D2-joukkue voitti piirinmestaruuden ja miesten ykkönen nousi piirin II:een.

1967
Jalkapallon ykkösjoukkue nousi IV-divisioonaan. Alkoivat Poikamiehet-Ukkomiehet ottelut.

1968-1977 Edustusjoukkue etusijalla.
Toisen vuosikymmenen alku eteni kahden valtalajin, jalkapallon ja jääkiekon määräämässä tahdissa. Pikkuhiljaa näiden lajien harrastajien ja tukijoukkojen kesken alkoi syntyä näkemyseroja jatkokehityksen suhteen. Tämä johtikin valitettavasti
siihen, että jääkiekko erosi POHUsta omaksi seurakseen (Jääkissat) vuonna 1970. Jalkapallossa toiminta keskittyi nousujohteisesti kehittyvän miesten edustusjoukkueen
ympärille. Koska pahimmillaan kaikki seuran toimihenkilöt ja hallituksen jäsenet olivat tavalla tai toisella mukana edustusjoukkueen toiminnassa, siitä oli väistämättä seurauksena junioritoiminnan hiipuminen

1968
Jalkapallon ykkösjoukkue nousi III-divisioonaan

1969
Haagan Hohtavat Hanget järjestettiin ensimmäisen kerran.

1970
A-pojat voittivat piirinmestaruuden.
Jalkapallossa A-juniorit voittivat piirinmestaruuden; Markku Lahti, Kalevi Viheriäranta, Jarmo Tiihonen, Seppo Pakola, Harri Itkonen, Erkki Liestalo, Olli Lindblad, Juha Suomi, valmentaja Sakari Raita, Pekka Viheriäranta, Tom Vihmanen, Matti Raitomaa, Markku Vesanto, Henry Cederstöm, Jukka Arto (c), Jarmo Ruuhonen, Raine Salmi ja Pertti Linna.
Kaksiosainen loppuottelu HJK.ta vastaan päättyi 4-2, (2-2 ja 2-0), maalintekijät: Harri Itkonen 1 ja Raine Salmi 3.

1971
Jalkapallossa ykkösjoukkue pääsi karsimaan noususta II-divisioonaan. Ottelun Puotinkylän Valttia vastaan päättyi kuitenkin tappioon 2-3.

1975
Käsipallo tuli muutaman vuoden tauon jälkeen taas ohjelmaan. Joukkue nousi III-divisioonaan. 5.4 Pohjois-Haagan Yhteiskoulu tärisi, kun Hurriganes esiintyi POHUn disco-illassa.

1976
Jalkapallossa POHU ja Valtti karsivat jälleen noususta II-divisioonaan. Tällä kertaa POHU voitti numeroin 2-1 jatkoajalla.

1977
Jalkapallon ykkösjoukkueen vierailu II-divisioonassa jäi lyhyeksi, sillä viidestätoista kokoon saadusta pisteestä huolimatta joukkue putosi takaisin kolmoseen. Ero viimeiseen
sarjassa säilyneeseen (HIFK) oli kaksi pistettä.
Käsipalloa pelattiin III-divisioonassa.

1978-1987 Toiminnassa suunnan muutos.
Kolmannen vuosikymmenen aluksi POHU päätti erikoistua vain jalkapalloon. Junioritoiminta saavutti aallonpohjansa vuonna 1983, jolloin vain 2 joukkuetta pelasi piirisarjassa. Tämän jälkeen alkoi poikajoukkueiden toiminnan elpyminen aluksi hitaasti, mutta vuodesta 1987 alkaen kukonaskelin. Tällöin joukkueita oli kahdeksan. Samana vuonna tehtiin päätös, että POHUn kaikki joukkueet ovat tasa-arvoisia seuran palveluiden ja taloudenpidon kannalta. Käytännössä tämä merkitsi miesten edustusjoukkueen erityisasemasta luopumista.

1978
POHUN ainoaksi kilpailutoimintamuodoksi päätettiin vuosikokouksessa jättää jalkapallo.

1979
POHUn uudet säännöt hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 3.9.1979. Tärkein uudistus oli seuran toiminta- ja tilivuoden muuttuminen (1.11-31.10).

1982
Ykkösjoukkueella oli erinomainen vuosi: Suomen Cupissa yllettiin kahdeksan parhaan joukkoon ja III-divisioonassa päästiin karsimaan noususta KäPan kanssa, joka veti kuitenkin pitemmän korren.

1983
Junioritoiminta saavutti aallonpohjansa sillä vain kaksi joukkuetta (D ja F) kahlasi piirinsarjan lävitse.

1984
Ykkösjoukkue oli jälleen kolkuttelemassa II-divisioonan portteja, mutta tällä kertaa Apollo osoittautui ylitsepääsemättömäksi esteeksi.

1987
Junioritoiminta otti kukonaskeleen toiminnassaan. Sarjoihin ilmoitettiin 8 poikajoukkuetta ja valmennustyö käynnistettiin osittain jo vuoden 1986 puolella. Ykkösjoukkue putosi IV-divisioonaan.

1988-1997 Junioritoiminnan läpimurto.

Syksyllä 1988 käynnistyi POHUn tyttöjen toiminta elpyneen poikatoiminnan innostamana. Samana vuonna näki päivänvalon myös ensimmäinen ikämiesjoukkue (M35). Seuran toiminnan suunnitelmallisuutta lisättiin laatimalla viiden vuoden toiminta-ja taloussuunnitelmat v.1990-1994 ja 1995-1999.
Niiden perusideana on ollut, että POHUn edustusjoukkueiden pelaajat saadaan oman juniorityön kautta. Niissä on myös sovittu seuran toiminnan arvot ja sisäiset pelinsäännöt sekä kartoitettu toiminnan pahimmat uhkatekijät. Neljännen kymmenvuotisjakson lopulla vuonna 1997 voitiin todeta juniorityön kantaneen komean hedelmän: sarjoissa pelasi 15 poikien ja 4 tyttöjen joukkuetta. Lisäksi POHUlla oli 5 miesten joukkuetta ja Naisten joukkue. Pelaavia jäseniä oli 400.

1988
Syksyllä käynnistyi tyttöjen jalkapallotoiminta (harjoitusten muodossa). Ykkösjoukkue putosi IV-divariin. POHUlla oli ensimmäistä kertaa ikämiesjoukkue. Se osallistui piirisarjaan.

1989
Neljä tyttöjoukkuetta ja kaksitoista poikajoukkuetta osallistui piirisarjoihin.

1990
Laadittiin toiminta- ja taloussuunnitelma 1990-1994.

1991
Nuorten joukkueet alkavat lähestyä Helsingin piirin kärkeä:
-F-tytöt hopeaa.
-I-pojat pronssia.
POHU oli Helsingin piirin kuudenneksi suurin junioriseura. Usean vuoden uurastuksen jälkeen saatiin alijäämäkertymä nollille ja pankkilainat kokonaan pois.

1992
Menestyksekäs kausi:
-miesten kakkosjoukkue hopeaa.
-ikämiehet hopeaa.
-E-tytöt pronssia.
Käynnistettiin seuran sisäinen tarkastustoiminta, valvomaan seuran ja joukkueiden taloudenpitoa.

1993
-miesten ykkösjoukkue nousi IV-divisioonaan.
-POHU Simpsons nousi VI-divisioonaan.
-ikämiehet 35 hopeaa.
-A-tytöt piirimestareita.
-D2-tytöt hopeaa.
Ensimmäistä kertaa ikämiehet M40.

1994
POHUn ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin Esko Manninen.

Ekon ajatuksia
-Ikämiehet M35 hopeaa (3:s kerta peräkkäin).
-C-tytöt hopeaa.
-G/Ajax-pojat pronssia.
-F-pojat pronssia
Naisten joukkue ensimmäistä kertaa (sijoitus IC-luokassa 4/9).
Veikkausten vastaanotto päättyi 26.5.1994. POHUlla oli asiamiesoikeudet 34 vuotta.

1995
Timo Virtanen järjesti Suomen ensimmäisen CP-vammaisten jalkapallokoulun 6.8.1995 ja perusti heille joukkueen POHU Helsinki City. POHU Simpsons nousi 5.divisioonaan ja sai piirinsarjassa hopeaa. Naisten joukkue ja D1-tytöt saavuttivat myöskin hopeaa. Iiro Tiinus (8) voitti H-poikien Helsingin piirin taitokilpailun. Laadittiin toiminta-ja taloussuunnitelma vuosille 1996-2000.

1996
E-pojat (P-85) voittivat Piirin hopeaa.
B-tytöt (T-79) voittivat Piirin pronssia.
Poikien aluesarjaan nousivat C2 (P-82) ja D2 (P-84).

1997
A-pojat pelasivat myös miesten piirinsarjaa. He nousivat yhdessä kaudessa VII divisioonasta V:een ja voittivat lisäksi VI:n piirinmestaruuden. A-tytöt voittivat piirin hopeaa naisten divarissa. D-pojat (P-85) voittivat piirin hopeaa. Joukkue nousi aluesarjaan. Myös P-84 säilyi aluesarjassa. P-82 yhdisti voimansa Käpylän Pallon kanssa (KäPa United).


FC POHU

Jaa Facebookissa