Nouseva

Pohjois-Haagalainen raskaansarjan olympianyrkkeilijä Ilkka KoskiIlkka Koski


Ilkka Rikhard Koski (10. kesäkuuta 1928 Jyväskylä – 28. helmikuuta 1993 Helsinki) oli suomalainen nyrkkeilijä ja Olympiamitalisti. Seitsemän SM-kultaa, 24 maaottelua. Olympiapronssi Helsingissä 1952. Vuosina 1958-1962 hän nyrkkeili ammattilaisena yhdeksän ottelua (seitsemän voittoa, joista kolme tuli tyrmäyksellä, yksi tasapeli, yksi tappio).


Ilkka Koski oli paras suomalainen raskaansarjan nyrkkeilijä lähes koko 1950-luvun. Hänen loistava urheilu-uransa päättyi työtapaturmaan pudottuaan sähkötolpasta 1962. Hän edusti Helsingin Nyrkkeilyseura HNS vuosina 1951-1954 ja siirtyi 1954 Helsingin Nyrkkeilijöihin HeNy.


Koski perheineen muutti Pohjois-Haagaan 50-luvun puolivälissä Thalian aukion läheisyyteen.
Kosken perhetuttuja olivat Pohjois-Haagalaiset Vartiaiset jotka asustivat Tolarintiellä. Vartiaisia ja Koskea yhdisti tietysti nyrkkeily. Vartiaisen veljeksistä vanhin Timo Vartiainen oli myös raskaansarjan SM-nyrkkeilijä. Timo Vartiainen (Helsingin Voimailijat) saavutti vuonna 1972 SM-kilpailuissa kultamitalin + 81 kg sarjassa. SM-tason haagalaisista nyrkkeilijöistä on mainittava myös Harri ja Jarmo Berglöf, edustivat (Viipurin nyrkkeilijöitä) VN.


Nyrkkeily Haagassa

Huopalahti/Haaga muistetaan urheiluseuran Haagan Hakan kautta nyrkkeily piireissä paremmin kuin Huopalahden Hurjat. Haka on TUL seura ja perustettu 1920 luvulla. Hakalla oli monta maaotteluedustajaa nyrkkeilyssä, joten mistään pikkuseurasta ei ollut kysymys. Haka piti useasti Etelä-Haagan työväentalolla nyrkkeilyottelujaan ja treenejä. Haagan työväentalon sali, tunnettiin Hakan-salin nimellä. Tästä salin joustavasta puulattiasta on monta tarinaa, kun lattia kumahteli vaimeasti vastustajan kaaduttua lukua otettaessaan. Loirin Vesku kävi myös Hakan-salilla Järnströmin Lassen opastuksella bograusta harrastamassa. Lasse oli Poutuntien jengin kundeja s.-41. Edusti Viipurin nyrkkeilijöitä VN ja oli nuorten mestari.


Nyrkkeily olympialaisissa, Helsinki 1952
Messuhallissa ratkaistiin nyrkkeilymitalit kymmenessä painoluokassa 28. heinäkuuta–2. elokuuta. Osallistujia oli yhteensä 240.  Kaikkiaan 17 maata pääsi mitaleille. Menestynein nyrkkeilymaa oli Yhdysvallat, joka voitti viisi kultaa. Eniten mitaleita sai Neuvostoliitto, jonka nyrkkeilijät eivät kuitenkaan voittaneet ainoatakaan mestaruutta. Olympiapronssimitalin sai Ilkka Koski, + 81 kg raskassarja. Suomalaisnyrkkeilijät ylsivät viiteen mitaliin.


Keskisarjassa Yhdysvaltain Floyd Patterson tyrmäsi finaalissa Romanian Vasile Ti?an ennätyksellisesti 42 sekunnissa. Raskaan keskisarjan voittanut Yhdysvaltain Norvel Lee palkittiin kisojen teknisimpänä nyrkkeilijänä. Raskaassa sarjassa Ed Sanders USA sai kultaa, kun Ruotsin Ingemar Johansson hylättiin passiivisuutensa takia. Johansson sai hopeamitalinsa vasta vuonna 1982. Tässä voisi mainita että nyrkkeily oli kovassa suosiossa nuorison keskuudessa 60-luvun alussa. Jopa pukeuduttiin edellä mainitun Ingemar Johansson merkkiä kantaviin farkkuihin. Allekirjoittanut hyvin muistaa omat vihreät "ingo-haalarit" jota nimeä niistä käytettiin. Kaupoissa oli INGO-farkkuja, INGO-olkaimia, INGO-juomaa ja INGO-vaikka mitä.


Portsari Ilkka Koski

Ravintola Tenhossa eli Tenkassa vaikutti 1980-luvulla portsari Ilkka Koski. Hän oli hyväntuulinen, iloinen mies, joka jo olemuksellaan rauhoitti ilmapiirin. Yhtenä iltana eräs asiakas oli väsähtänyt pöytäänsä eikä kukaan saanut häntä hereille; kaikkia konsteja oli yritetty. Viimein Ilkka tuli paikalle ja sanoi väsähtäneelle miehelle "Matkaliput, olkaa hyvä" – ja mies pompahti tuota pikaa hereille.


Suomen Nyrkkeilymuseoyhdistys ry on kutsunut Ilkka Kosken Hall of Fame -kunniagalleriaan.


Elävän arkiston filmi; missä Ilkka Koski tyrmää Teemu Kuuselan 3. erässä Helsingin Messuhallissa 22.02.1952. Entinen Suomen mestari Teemu Kuusela oli seitsemän minuuttia tajuttomana.
Paluuta yrittänyt Kuusela oli vuosien 1949-1950 Suomen mestari.   Markku Poutanen

Jaa Facebookissa