Nouseva

Pentti Myllynen - Opettaja, toiminnanjohtajaOpettaja, toiminnanjohtaja Pentti Myllynen kävi keskikoulun Viipurissa Suomalaisessa Lyseossa ja jatkoi sitten opintojaan Rauman seminaarissa, mistä hän valmistui opettajaksi 1933. Myöhemmin hän täydensi opintojaan kasvatusopin laudaturilla sekä sosiologiain ja filosofiain opinnoilla.

Suoritettuaan asevelvollisuuden ja Reserviupseerikoulun Myllynen hakeutui opettajaksi Viipuriin Tienhaaran kouluun. Välirauhan aikaan hän toimi opettajana Järvenpään Kilpisen koulussa. Sotien jälkeen hän opetti Liperin Huistinvaaralla ja toimi Kellokosken koulun johtajana.

Helsinkiin muutettuaan Myllynen oli opettajana Eläintarhan koulussa, Meilahden koulussa, Karjalan yhteiskoulussa sekä vuodesta 1957 lähtien Tolarin koulussa Pohjois-Haagassa aina eläkkeelle siirtymiseen asti.

Opettajantoimensa ohella Myllynen oli Toivonliittokerhojen toiminnanjohtajana 12 vuoden ajan pääteemanaan raittiustyö.

Myllynen oli nuoruudesta asti kova urheilumies ja harrasti yleisurheilua, jalkapalloa ja jääpalloa. Sotien jälkeen hän oli perustamassa Järvenpään Palloseuraa. Hän toimi myös pitkään jalkapallon erotuomarina.

Myllynen oli sotilasarvoltaan kapteeni. Sotavuosina Myllynen alkoi viihdyttää lintujen ääniä visertämällä. Syvärillä 1943 perustetun sotilaskuoro Merjan Laulajien solistina Myllynen visersi satakiltä Ave Maria -kappaleessa.

Satakielen lisäksi repertuaariin kuului muun muassa pajulintu, peipponen, kottarainen, kiuru ja isokuovi. Tieto taitavasta lintuimitaattorista levisi nopeasti, ja esiintymispyyntöjä tuli aina Floridaa myöten. Hän vieraili usein Niilo Tarvajärven aamukahvilähetyksissä. Luonteeltaan Myllynen oli iloinen, reipas ja avoin.

Pentti Myllynen kuoli Helsingissä 25. toukokuuta. Hän oli 99-vuotias, syntynyt 9. marraskuuta 1910 Viipurissa.

Jouni Suolanen
Timo Myllynen
H.S 9.7.2010

------------------------------------------------------------------

Meille kaikille vanhoille Pohjois-Haagalaisille opettaja Pentti Myllynen oli hyvin läheinen, niin kuin  edesmenneet, Nakkiemo ja kirkkoherra Paavo Ensio Norri. He olivat hyvin nuoria ymmärtäväisiä ja monesti myös henkisenä tukenamme kotiemme ulkopuolella. Myllynen toimi aktiivisesti Pohjois-Haaga seurassa ja Pohjois-Haagan yhteiskoulun aikaan saamiseksi alueellemme. Myllysen urheilullisuus tuli hyvin esille, hän järjesti mm hiihtolenkin "Myllysen lenkki". Hän oli perustamassa myös Haagan jalkapalloseuraa PAMAUS, yhdessä Mannion Pekan kanssa 60-luvun alkupuolella. Pentin vaimo Marjatta toimi myös Tolarin koulun ala-asteen opettajana -50, -60  luvulla.

Markku Poutanen

Jaa Facebookissa