Nouseva

Etelä-Haaga Ryytimaantie 60-70 luvuilla

Heikki ” Hessu” Pirhonen Ryytimaantien 7 pihalla 70 -luvulla


Synnyin vuonna -63 ja ensimmäiset kymmenen vuotta kotiosoitteeni sijaitsi Etelä-Haagassa, Ryytimaantiellä. Katuhan on siitä erikoinen, että sillä on ainoastaan parittomia numeroita, kun junaradan edustan parillinen puoli on jätetty viheralueeksi ja Tunnelitien kohdalla Haagamarket vie koko toisen puolen loppupätkän.

Vain runsaan kolmensadan metrin pituisella Ryytimaantiellä asui 60-70 lukujen taitteessa poikeuksellisen iso joukko silloisia, mutta myös tulevia tunnettuja urheilijoita ja eri alan taiteilijoita.

Pikkuskidinähän kaikki tuntui itsestäänselvältä, joten eipä noita nimiä ja naamoja silloin jääty ihmettelemään. Tutut henkilöt kuuluivat jokapäiväiseen katukuvaan.

Ryytimaantien mäen harjalla sijaitsevassa numero 1:ssä asuivat Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijäpariskunta Hillevi Lagerstam ja Esko Mannermaa, jotka molemmat olivat tuttuja lukuisista tv- ja elokuvaosistaan. Lagerstam varsinkin noihin aikoihin paljon esillä, koska sai vuonna -71 Jussi- palkinnon roolistaan elokuvassa Takiaispallo.

Samassa talossa heidän kanssaan asui myös kitaristi Risto Nieminen, jonka pojasta Samista tuli myöhemmin Nieminen & Litmanen duon kosketinsoittaja.

Seuraava talo numero 3 oli puolestaan Dave Lindholmin kotiosoite. Dave oli tuttu näky kitaralaukkunsa kanssa aina menossa johonkin, mutta ehtipä tämä silloin tällöin antaa kunnon vauhdit meille pienemmille Ryytimaantien pulkkamäessä. Daven isoveli Calle Lindholm oli myös tunnettu henkilö toimien mm. radiojuontajana Yleisradiossa ja spiikkerinä konserteissa ja tapahtumissa ympäri maata.

Oma osoitteeni sijaitsi numero 7:ssa ja meidän talon tähti oli vasta nousemassa loistoonsa. Atik Ismail asui broidinsa Adilin kanssa seiskan pohjoispäädyssä ja nousi koko kansan tietoisuuteen 70-luvun puolivälin jälkeen suomalaisen futiksen kärkinimenä.

Urheilijoita seiskassa asui muitakin ja mestaruussarjan koripalloilija Pauli Tele asui kanssamme samassa rapussa.

Faijani Seppo Pirhonen oli 60-luvun alussa tunnettu iskelmälaulaja, joka levytti Levytukku Oy:lle ja esiintyi televisiossa ja radiossa jatkaen sittemmin uraa keikkalaulajana päivätöitten ohessa.

Taloamme viistosti vastapäätä sijaitsevan Oskelantie ykkösen asukkaat miellettiin saman kadun väeksi, olivathan talon rappuovetkin Ryytimaantien puolelle. Tuossa osoitteessa asui tunnettu HIFK:n jääkiekkoilija Kimmo Heino, joka voitti pitkällä peliurallaan kolme Suomen mestaruutta.

Nykyisen Haagamarketin (valmistui vuonna -71) takana Ryytimaantie 19:ssa asuivat lastenkirjailija Satu Waltari sekä miehensä ohjaaja ja näytelmien suomentaja Esko Elstelä. Heidän pojastaan Joelista tuli myöhemmin teatterintekijä ja ohjaaja.

Paljon mahtui siis erikoista persoonaa vain muutaman sadan metrin kadunpätkälle ja itsekin päädyin kulttuurin ja viihteen pariin. Toimin 16 vuotta yhtäjaksoisesti eri teattereissa ammattinäyttelijän kiinnityksillä ja pianoa soitan edelleen useissa levytyskokoonpanoissa. Esikoiskirjani Stidi Alla – Pirkkolan pojat (Opus Liberum) ilmestyi vuonna 2014 ja siinä mukana myös Haagaa 70- luvun lopulta.

Koko Haagaa yhdistävä tekijä 60-70 lukujen Ryytimaantieltä oli Etelä-Haagan puutarhamyymälä, joka sijaitsi ysi ja seiska- talojen päässä. Puutarhan omistaja Väinö ”Hasse” Hansson oli varsin tuttu nimi monille haagalaisille.

Heikki ” Hessu” Pirhonen

Jaa Facebookissa